18 november 2008

Ko-Robotten

Christina har spurgt mig hvodden sån en robot så egentlig ser ud, som malker vores køer.

Jammen her er den så den fine robot...

På billedet til venstre ser man robotten inde fra malkerummet, det er der hvor vi står og kigger på koen og aflæser hvor meget mælk den yder. Fra denne side kan vi også betjene robotten manuelt, hvis vi fx. ønsker at indmalke en ko. En ko der aldrig har været malket i robotten før (fx. en kvie som lige har fået kalv) skal have indstillet malkepositioner så robotarmen kan finde patterne når den skal malkes. Dette gøres mauelt første gang og derefter husket robotten hvor den skal sætte malkekopperne næste gang koen kommer ind i robotten. På computeren kan vi aflæse hvor meget mælk koen har ydet og hvor længe siden den sidst har været inde og blive malket. Der er tusindvis af andre oplysninger om koen - dem vil jeg ikke trætte jer med her.

På billedet til højre ser vi robotten inde fra opsamlingspladsen. Der er en låge i hver ende af robotten som åbner sig når koen skal gå ud/ind af robotten. Om halsen har koen en rem hvorpå dens chr.nr. sidder og desuden en aktivitetsmåler (kan aflæse når koen er i brunst) og en transponder som fortæller computeren i robotten hvilken ko der er inde. Uden halsremmen vil den ikke kunne blive malket. Halsremmen giver også koen adgang til foder. Hver ko får tildelt et hvis antal foderenheder alt efter hvor meget mælk koen yder....Vores bedste ko er 1099 som i øjeblikket giver over 50 l pr.dg.

7 kommentarer:

Karina sagde ...

Fantastisk smart. Jeg så den engang i aktion, på en gård der havde åbnet for alle på en søndag. Spændende for os byboere ; )

Kom så igang sagde ...

Hej Helle
Det er god forklaring du giver på hvordan malkerobotter fungere. Ja der sket meget siden, jeg var lille pige og min far lærte mig, at malke med hånd.Jeg troede kun man hade røde kør Fyn?Hvor mange kør har i?

Charlotte sagde ...

Hold da helt op, sikke en videnskab. Det er godt nok smart. Og dejligt at læse den fine forklaring. :-)

Cowgirl sagde ...

Kom så igang, vi har 240 malkende køer + opdræt (kalve/kvier) i alt ca. 500 dyreenheder på gården

Anne Bente sagde ...

det er simpelthen bare en super opfindelse den der, men lidt synd når de prøver for anden gang at komme til hehe

Kirsten Gro sagde ...

Det er en rigtig god forklaring du giver! Smart!

LaChris sagde ...

Jamen det er da bare utrolig smart !!! Det må da også aflaste Jer vældig meget...sikke meget tid du får til at scrappe :O) KNus og go weekend